OPŠTI USLOVI I PRAVILA PONAŠANJA

u Javnom Akvarijumu i Tropikarijumu Beograd

Ulaskom na vrata Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd, počinju da važe pravila prirode i ponašanja prema životinjama, biljkama i prirodi u celini.

U Javnom akvarijumu i tropikarijumu Beograd prvenstveno GAJIMO POŠTOVANJE PREMA ŽIVOTINJAMA i prirodi i trudimo se da to prenesemo i na vas. Želimo da vam pokažemo da malo pažnje i ljubavi usmereno ka njima se višestruko vrati uživanjem u njihovom prisustvu i učestvovanjem u druženju sa njima, njihovom hranjenju i posmatranju specifičnosti ponašanja svake vrste.

Molimo posetioce da poštuju PRAVA ŽIVOTINJA i prema njima se ponašaju kao prema ravnopravnim stanovnicima  našeg okruženja.

Nemojte PRAVITI NAGLE POKRETE jer se životinje onda osećaju ugroženim tako da najmirnija životinja može postati uznemirena i možda napravi neki pokret koji se može protumačiti agresivnim.

Nemojte prstima i predmetima UDARATI U STAKLA akvarijuma i terarijuma jer na taj način životinje doživljavaju stres, a stvara se i nepoverenje prema ljudima.

Nemojte GURATI PRSTE kod ptica i gmizavaca.

Nemojte GURATI RUKE i druge predmete u akvarijume.

Molimo da NE HRANITE RIBICE i druge životinje hlebom, kikirikijem i drugim vrstama hrane za ljudsku upotrebu. Hranjenje životinja je dozvoljeno samo u prisustvu i uz dozvolu nekog od ovlašćenog osoblja sa karticom na reveru. Ukoliko želite da vidite kako izgleda kada se hrane stanovnici Javnog akvarijuma i tropikarijuma, dođite u terminima za hranjenje životinja u 9:30 časova svakog jutra.

PAZITE GDE GAZITE da se ne bi povredili na neki deo scenografije, panj, kamen, granu ili staklo.

Nemojte dovoditi svoje kućne ljubimce ukoliko se prethodno niste dogovorili sa osobljem. Moramo obezbediti bezbedan kontakt sa životinjama koje su već u prostoru.

NE SNOSIMO NIKAKVU ODGOVORNOST UKOLIKO SE POVREDITE U Javnom akvarijumu i tropikarijumu Beograd, ukoliko niste poštovali ova upozorenja i radili ste suprotno od sugestija osoblja.

DECA UVEK MORAJU BITI U PRATNJI RODITELJA ILI VASPITAČA, i svaki pokret usmeren ka akvarijumima, terarijumima i životinjicama, mora biti praćen i kontrolisan.

U njima čuvamo ribice iz Amazona, Crvenog mora, afričkih jezera Malavi i Tanganjika kao i ribe i biljke iz Save, Dunava i  Savskog jezera.