11. novembar 2016.

Kako i koliko treba hraniti akvarijumske ribice?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osnova za uspešno održavanje akvarijuma je korektno urađen filterski sistem, adekvatna veličina akvarijuma i količina ribica u akvarijumu. Drugi važan faktor uspešnog čuvanja ribica je umereno hranjenje ribica kvalitetnom hranom. U svakom slučaju potrebno je obratiti pažnju da se nikada ne ubacuje velika količina hrane u akvarijum. Količinu hrane morate sami utvrditi empirijski, poštujući jedno prosto pravilo, kada ubacite hranu u akvarijum, hrana treba da se zadrži najviše 2 do 3 minuta. Ukoliko ribice ne pojedu hranu u tom roku, izvadite višak hrane mrežicom, a sutra im dajte manje. Ribice hranite jednom dnevno, eventualno dva puta dnevno ali onda ubacite manju količinu hrane (obično se jedan veliki obrok podeli u dva manja). Da bi ribice brzo pojele hranu i da sva hrana bude dobro iskorišćena, treba kupiti hranu određene vrste i granulacije u zavisnosti od vrsta i veličina ribica koje imate. Sada postoje hrane za skoro svaku grupaciju i veličinu ribica. Naš savet je da kupujete isključivo originalno zapakovane hrane, poznatih proizvođaca, sa vakuumski zatvorenim kutijama jer je to garant kvaliteta. Nikako nemojte uzimati prepakovane hrane u sumnjivim, loše odštampanim pakovanjima, jer tu nikako ne možete proveriti kvalitet.

 

UPAMTITE: ZDRAVLJE, LEPOTA I DUGOVEČNOST RIBICA, UGLAVNOM ZAVISI OD KVALITETA HRANE I DOBROG FILTRIRANJA.

 

Vaš Javni akvarijum i tropikarijum Beograd.

20. maj 2016.

Šta sa ribicama kada odete na odmor?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukoliko ste odsutni više od nekoliko dana, potrebno je da posebno pripremite vaš akvarijum sa ribicama.

Pročitajte nekoliko korisnih saveta naših stručnjaka:

 

 1. Pre odlaska na odmor promenite 20% vode u akvarijumu i operite filtere u vodi iz akvarijuma. Očistite svu prljavštinu iz akvarijuma, taloge, mehaničku nečistoću i uvenule biljke. Sve ovo treba uraditi pri svakom čišćenju akvarijuma.
 2. Obavezno, ukoliko to već niste uradili, ubacite pumpu za vazduh i raspršivač u akvarijum. Ukoliko isključujete klima uređaj povećaće se temperatura u prostoriji, a samim tim smanjiće se rastvorljivost kiseonika u vodi, koji je ribicama neophodan.
 3. Ribice mogu da izdrže bez hrane i do 7 dana pa za to vreme ne morate ostavljati nikome ključ od stana i obavezu da hrani ribice. Može se, s vremena na vreme, proveriti da li radi sva oprema, pumpa za vodu, pumpa za vazduh i filter.
 4. Ukoliko se ipak odlučite da neko vodi računa o ribicama, morate mu ukazati na sledeće:
 • Jednom dnevno treba nahraniti ribice samo onoliko koliko im uobičajeno dajete. Poželjno je da ostavite na poklopcu količinu hrane koju redovno dajete kako bi osoba koja ih hrani imala meru za hranjenje.
 • Nikako se ne sme davati hrana za dva ili više dana, jer će višak hrane nepotrebno uprljati vodu. Ribice mogu pojesti nešto više hrane od uobičajenog, ali će to dodatno opteretiti njihov organizam, povećati potrebu za kiseonikom i neminovno dovesti do prekomernog prljanja akvarijuma, često i do uginuća najosetljivijih ribica. Bolje je da se hrane na svaka dva do tri dana uobičajenom dnevnom količinom, nego da se pretera u hranjenju.
 • Ukoliko se desi nešto nepredviđeno: nestanak struje, zamućenje vode, previsoka temperatura (preko 28 stepeni), ili ribice intenzivno uzimaju vazduh sa površine, prva pomoć se izvodi tako što treba zameniti deo vode u akvarijumu, do 25% zapremine akvarijuma (visinu vodenog stuba podelite na 4 jednaka dela i to je 25%). Vodu možete sipati iz vodovoda jer mali udeo hlora neće poremetiti stanje u akvarijumu, a slobodni atomi hlora će dodatno dezinfikovati vodu u akvarijumu (važi samo za 25% promenjene vode). Ovo ponovite jos jednom u toku dana i ponavljajte sve dok se stanje u akvarijumu ne dovede u redovno stanje. Ovaj postupak možete izvesti i ukoliko je sve u redu sa ribicama. U slučaju da ne možete promeniti deo vode, možete u akvarijum ubaciti do 5% leda. Vodite računa da se voda ne prelije preko ivice akvarijuma.

 

Simptomi da u akvarijumu nije sve kako treba su sledeći:

 •  Ribice ubrzano dišu (otvaraju škrge i usta),
 •  Plivaju sve po površini i većinu vremena provode uzmajući vazduh sa površine vode,
 •  Odbijaju da uzimaju hranu,
 •  Voda u akvarijumu je blago ili više zamućena, boje razvodnjenog mleka,
 •  Uginuće rbica

 

Obavezno izvucite sve uginule ribice iz akvarijuma jer njihovim raspadanjem ubrzavamo prljanje akvarijuma.

 

Za svaku potrebnu pomoć obratite nam se i mi ćemo vam pomoći da vaši ljubimci budu zdravi i uspešno prežive vruće leto.

 

Vaš Javni akvarijum i tropikarijum Beograd.

 

Javni akvarijum i tropikarijum Beograd | Copyright © 2015/2016

Submitting Form...

The server encountered an error.

Poruka poslata.